Castelul Karlstein

Castelul Karlstein

Castelul Karlstein, Cehia

Situat la doar 30 de kilometri de Praga, castelul Karlstein este un obiectiv turistic de neratat atunci cand ajungeti in Cehia. Motivul fiind reprezentat de faptul ca acest castel a apartinut Regelui de Boemia si Imparatului Sfantului Imperiu Roman, Carol al IV-lea. Izolarea lui intr-o zona muntoasa l-a transformat nu doar in locul preferat al imparatului pentru retragerea in aceasta zona linistita dar si in locul ideal pentru strangerea bogatiilor de care dispunea Carol al IV-lea.

Castelul a fost inaugurat in anul 1365, la 17 ani distanta de momentul inceperii constructiei sale, constructie supervizata indeaproape de imparat, ca si alegerea decoratiunilor interioare. Podoaba cea mai de pret a castelului a fost si ultima realizata, anume Capela Sfintei Cruci, aflata in turnul principal al castelului. In timp de razboi, bogatiile imparatului erau aduse in aceasta capela, siguranta fiind asigurata de patru randuri de usi, fiecare cu 19 incuietori, pentru pastrarea intacta a simbolurilor puterii de stat, arhivei statului si bijuteriilor Coroanei.

Trebuie notat insa ca aspectul actual al impresionantei constructii nu este si cel original. In anii 1480 castelul a suferit modificari de natura estetica, fiind adaptat la stilul gotic specific acelei perioade; apoi in ultimii 25 de ani ai secolului al 16-lea a fost modificat pentru a reflecta stilul renascentist; pentru ca in secolul al 19-lea, dupa o perioada in care nu a mai fost ingrijit si refacut dupa razboaiele care ii afectasera structura si aspectul, sa fie reconstruit intr-un stil neo-gotic, stil usor vizibil in forma sa actuala.

Fotografie realizata de Peco, licenta Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Tag:

karlstein cehia

Author: Traveloshop

Share This Post On