Dubai

Dubai

DubaiCand spui Dubai spui Cartea Recordurilor, mall-uri gigantice, lux, petrol, insule artificiale, partii de ski indoor, cea mai inalta cladire din lume, singurul hotel de 7 stele din lume si lista ar putea continua cu zeci de superlative care descriu emiratul si orasul, pe care, daca incercam sa le reunim intr-unul singur, ar suna cam asa: capitala mondiala a extravagantei. Caci Dubai este deopotriva unul dintre cele 7 Emirate Arabe Unite, dar si orasul-capitala al emiratului. Celelalte 6 emirate sunt Adu Dhabi, Fujairah, Sharjah, Ajman, Ras al-Khajman si Umm al-Qaiwain.

In ultimii ani, Dubaiul este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din lume. Aici, recordurile de tot felul si opulenta orasului atrag anual turisti din toata lumea. In 1950, Dubaiul nu era decat un sat de pescari saraci care cautau perle. Seicul Rashid a imprumutat bani din Kuweit si, in urma afacerilor cu petrol, Dubaiul este azi capitala mondiala a extravagantei, sau, daca ne luam dupa gurile rele, a kitsch-ului. Cu o rata de crestere economica mai mare decat a Chinei, constructii care se ridica de la o zi la alta, Dubaiul are doar 5 procente dintre locuitori, localnici, restul fiind straini de pe toate continentele, veniti in acest El Dorado al desertului. Multiculturalismul tuturor acestor oameni, petrecerile opulente si islamul ca religie oficiala a statului fac din Dubai un oras al diversitatii.

Ca turist, Dubaiul poate fi o destinatie in sine sau doar o escala catre Asia. Din Dubai sunt numeroase curse aeriene catre Asia, unele la preturi foarte mici. Insa o data ajunsi aici, turistii au la indemana numeroase mall-uri cu magazine extravagante, restaurante luxoase sau fast-food-uri occidentale.

Aici, unul dintre cele mai cunoscute mall-uri, Dubai Mall, este cunoscut nu numai pentru shopping, ci si pentru faptul ca la intrare este amplasata cea mai mare fantana arteziana cantatoare, care ofera spectacole cu muzica, sunet, lumina si apa in fiecare seara. In apropierea fantanii se afla Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din Dubai si din lume. Cladirea poate fi vizitata si turistii pot urca pana la cel mai inalt etaj. Biletele se pot achizitiona online si e bine ca rezervarea sa se faca din timp pentru ca numarul de vizitatori dintr-o ora e limitat. Cladirea are peste 160 de etaje si circa 830 de metri, oferind o panorama incredibila asupra orasului si asupra desertului. Nici insula-palmier nu este de ratat, bazarul, moscheea Jumeirah (una dintre putinele moschei din lume care poate fi vizitata de catre turisti cu respectarea regulilor stricte ale islamului), celebrul hotel de 7 stele Burj Khalifa sau sau numeroasele plaje si piscine, iar pentru iubitorii de istorie si cultura, muzeul Dubai sau fortareata Fujairah. Pentru doritori, la complexul hotelier Atlantis se poate inota cu delfinii in bazine special amenajate.

Pentru ca Dubaiul are un climat arid, perioada cea mai favorabila pentru turism este octombrie-martie, cand temperaturile nu sunt atat de ridicate ca in timpul verii cand ajung sa depaseasca 50 de grade pe timpul zilei, la soare. De asemenea, plimbarile pe jos sunt de evitat, cea mai simpla optiune fiind inchirierea unei masini sau a taxiurilor. Cei care locuiesc in Dubai au masini cu aer conditionat care ii duc catre birouri si case cu aer conditionat, de neimaginat in conditiile din desert.

O mare problema a Dubaiului este apa potabila, care se consuma in cantitati impresionante. Dubaiul este un oras poluat nu numai de furtunile de nisip frecvente, ci si de desalinizarea apei sarate din Golful Persic. In spatele luxului, a banilor si a constructiilor impunatoare exista insa si o fata a Dubaiului care inseamna foarte multa munca, eforturi imense pentru cei care aleg sa traiasca aici departe de familiile lor si chiar greutati financiare pentru companiile care nu fac fata mediului economic din Dubai.

Author: Traveloshop

Share This Post On