Klodzko: Pieta

Pieta

Pieta, statuie reprezentandu-i pe Maria Magdalena si Iisus Hristos, in orasul polonez Klodzko

Daca reusiti sa ajungeti in Polonia, in special in orasul Klodzko, situat in Voievodatul Silezia de Jos, va veti plimba cu siguranta si pe podul Sfanta Maria din centrul orasului. Sase statui va vor strajui pasii pe acest pod dar una dintre ele va va atrage atentia mai mult decat celelalte: este vorba de Pieta, statuia care ii infatiseaza pe Maria Magdalena si Iisus Hristos, dupa coborarea acestuia de pe crucea pe care fusese rastignit, intr-o scena in care Maria, indurerata, il tine pe Fiul Domnului in brate.

O sa va surprinda si faptul ca aceasta statuie este de mai mici dimensiuni decat suratele sale. Motivul constand in faptul ca aceasta statuie fusese initial destinata unei alte locatii, mai exact pentru amplasarea ei pe un alt pod care urma sa duca la capela din apropiere. Aceasta constructie nu a mai fost insa realizata asa incat Pieta a fost amplasata pe podul Sfanta Maria unde a ramas pana in zilele noastre. Anul realizarii sale fiind 1655.

Statuia, desi a fost realizata in plina perioada baroca, are in acelasi timp si caracteristici ale artei medievale, un tipar cu linii mai abrupte, aproape severe. Dar tocmai aceasta combinatie de stiluri ii confera un aer deosebit, facandu-te sa exclami in fata ei datorita faptului ca aproape te transpune in momentul istoric pe care il evoca, ca intr-o scena reala, impietrita.

Fotografie realizata de Jacek Halicki, licenta Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Author: Traveloshop

Share This Post On