Moscova: Manastirea Novospassky

Manastirea Novospassky, Moscova

Manastirea Novospassky, Moscova

Aceasta este doar una dintre manastirile fortificate care la un moment dat inconjurau orasul moscovit, in prezent inghitite de dezvoltarea urbana a societatii. Dar manastirea nu s-a aflat in aceasta pozitie de la inceputurile sale. Prima forma a manastirii a fost construita la inceputul secolului al 14-lea, fiind reconstruita ceva mai tarziu, la sfarsitul secolului al 15-lea, pe celalalt mal, stang, al raului Moskva, inaugurarea sa avand loc in anul 1491.

Aceasta manastire a fost patronata pentru cateva sute de ani de famiile de boieri Sheremetev si Romanov. Exact acei Romanovi care s-au aflat la conducerea Imperiului Rus din 1613 pana la abdicarea ultimului tar din aceasta familie, in 1917. De altfel Manastirea Novospassky a constituit si locul de veci al multora dintre membrii acestei familii, printre care Xenia Shestova, mama primului tar al dinastiei Romanov, Mikhail; printesa Tarakanoff, cea care a pretins a fi singura fiica a imparatesei Elisabeta; si Marele Duce Sergei Alexandrovici al Rusiei.

Tarul Mikhail a dispus imediat dupa incoronarea sa reconstruirea manastirii, lucrari care au durat pana in 1640. Si care au rezistat pana in zilele noastre, constructia actuala provenind din acele vremuri. Singura exceptie constituind-o turnul clopotnitei construit in secolul al 18-lea, una dintre cele mai inalte constructii din Moscova in acea perioada.

In perioada sovietica manastirea a functionat ca inchisoare, ulterior fiind atribuita fortelor de politie a orasului, pentru ca incepand cu anii 1970 sa intre intr-un proces de restaurare sub egida Ministerului Culturii din Rusia, fiind returnata Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 1991.

Autor fotografie: Alekseev Svyatoslav, licenta Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Generic

Author: Traveloshop

Share This Post On