Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal

E greu de crezut ca un turist obisnuit ar putea vedea somptuosul mausoleu din aceasta pozitie. Pentru ca traseul cel mai intalnit in ceea ce ii priveste pe turisti este: jos din autobuz, intrare pe poarta principala, vizitarea mausoleului, iesire din incinta, sus in autobuz si drum catre urmatorul obiectiv turistic. Taj Mahal merita insa mai mult decat 40-50 de minute cat ti-ar lua ca sa il vizitezi prin majoritatea cotloanelor sale. Daca tot esti aproape de un astfel de loc incarcat de istorie si semnificatie, ramai aproape pentru mai mult timp. 24 de ore ar fi mai potrivite, timp in care ai putea vedea nu doar interiorul incintei mausoleului ci si imprejurimile, ai putea servi masa direct in mijlocul localnicilor care isi petrec zilele in Kaserat Bazar incercand sa vanda turistilor tot felul de obiecte care mai de care mai bine manufacturate, ai putea simti cu adevarat aerul local.

Daca nu este posibil acest lucru, ramai oricum cu o experienta de neuitat, vizitarea mausoleului construit de catre imparatul Shah Jahan ca un ultim omagiu al iubirii pentru sotia sa fiind emotionanta. Taj Mahal este de departe cel mai faimos si totodata cel mai frumos monument din India si cel mai bine pastrat monument mormant din lume. Un poet britanic, Edwin Arnold spunea despre Taj Mahal ca este nu doar un monument de arhitectura ci mai ales dragostea unui imparat incrustata in piatra.

Cand vizitezi Taj Mahal-ul trebuie sa fii atent la simboluri. Imensa poarta prin care pasesti in incinta este simbolul intrarii in paradisul construit pe Pamant prin gradina exceptional de frumoasa cu fantanile arteziene pe care ar fi minunat sa le vezi in timp ce functioneaza si aleile principale strajuite cu arbori ornamentali care te indruma catre uriasul dom. Chiar si forma rectangulara a cladirii are la baza un simbol, valul pe care miresele indiene il poarta pe fata in noaptea nuntii. Domul uimeste prin faptul ca isi schimba culoarea de la o ora la alta, nu prin tehnici sofisticate ci datorita luminii soarelui si felului in care aceasta cade peste Taj Mahal, un simbol al schimbarilor starii de spirit al femeilor.

O sa remarci probabil simetria elementelor care constituie complexul Taj Mahal. Atat in interior, dublat de un lux cum rar poti vedea, cat si in exterior unde simetria este perfecta. De altfel daca apuci sa vizitezi una dintr moschei vei avea tendinta sa crezi ca in partea opusa se gaseste o a doua. Exista o a doua constructie, identica dar aceasta nu are rol religios, fiind construita tocmai din acest considerent al simetriei. In intreaga incinta se gaseste de altfel un singur element asimetric: mormantul imparatului, construit la 35 de ani dupa moartea sotiei sale, acesta nefiind proiectat initial sa se gaseasca aici. Pentru el insusi imparatul isi propusese sa construiasca un mausoleu identic ca forma, opus in ceea ce priveste culoarea. Astfel daca Taj Mahal a fost construit integral cu marmura alba, imparatul isi dorise pentru el un mausoleu construit din marmura neagra. Un plan pe care nu a mai apucat sa si-l puna in practica, fiind indepartat de pe tron de catre fiul sau.

Author: Traveloshop

Share This Post On