Zboruri hipersonice in mai putin de 15 ani?

Zboruri hipersonice in mai putin de 15 ani?

zboruri hipersonicePlanuri sau idei vizand un astfel de zbor exista de destul de mult timp, pana acum insa nimeni, nicio companie nu s-a batut cu pumnii in piept ca lucreaza la o astfel de solutie. Si totusi, bucati ale acesteia incep sa se prefigureze. Ramane sa vedem cine va reusi sa si finalizeze puzzle-ul si sa il si puna in practica prin cel putin o demonstratie. Cele mai noi vesti sosesc de la Agentia Aerospatiala din Germania care propun ca data posibila pentru calatoriile hipersonice anul 2030. O data putem spune chiar apropiata de zilele noastre, cincisprezece ani nefiind atat de multi precum par la prima vedere.

Inginerii agentiei germane lucreaza la proiectarea unui vehicul, caci momentan avion nu poate fi numit nici pe departe, un vehicul capabil sa strabata distanta dintre Europa si Australia in nici mai mult nici mai putin decat 90 de minute. Un vis, nu-i asa? Vehiculul ar functiona asemanator unei rachete in prima parte a calatoriei, o cabina ejectabila urmand a se desprinde de propulsoarele care ar duce-o spre marginea spatiului, pentru ca apoi sa aterizeze precum un avion obisnuit. Vehiculul ar putea transporta pana la 100 de pasageri. De stewardese nici n-ar mai fi nevoie data fiind durata extrem de scurta a calatoriei intre continente, pasagerii fiind probabil mai preocupati sa se uite la pamantul de sub ei decat sa citeasca, doarma sau sa aiba cine stie ce activitati obisnuite in cursul unui zbor cu avionul.

Costurile realizarii acestui proiect de catre germani sunt estimate la mai mult de treizeci de miliarde de dolari. Dar cum astfel de dorinte si-au manifestat si companii precum SpaceX, Boeing si Lockheed Martin banii implicati in cercetarile destinate acestui tip de zbor vor fi probabil cu mult mai multi decat aceste estimari.

Author: Traveloshop

Share This Post On